Entrevista a Miquel Vicens al Diari de Balears

Miquel Vicens: «Mallorca dóna suc per escriure novel·la negra»
L’escriptor ha guanyat el Ferran Canyameres de novel·la negra

J.A. ORDINES. Palma.
L’escriptor mallorquí Miquel Vicens Escandell ha estat el guanyador del XV Premi de novel·la negra Ferran Canyameres per Mort a Madrid per decisió unànime del jurat, el president del qual, Vicenç Villatoro, destacà l’accentuat realisme de la novel·la. L’obra explica la història que enfronta al seu protagonista, un detectiu, amb el sector turístic balear més obscur. El premi de la present edició és la publicació de l’obra el pròxim mes de novembre a càrrec de l’editorial lleidatana Pagès Editors i 4.500 euros.

– De què tracta la vostra novel·la Mort a Madrid?
– L’obra explica la història que enfronta al seu protagonista, un detectiu, amb la part més obscura del sector turístic balear. El detectiu, Agustí Ferrà, és contractat per l’esposa del president dels hotelers de Mallorca perquè està convençuda que l’engana amb una altra dona. A partir d’aquí es desenvolupa una trama que transcorreix a Madrid però sobretot a Palma. És una història d’intriga, corrupció, turisme sexual i una sèrie d’assassinats.

– Què tenen en comú les seves novel·les?
– Totes s’inclouen en el gènere de la novel·la negra. Sempre hi apareix un mateix personatge, el detectiu mallorquí Agustí Ferrà. Les meves novel·les estan totes ambientades a Palma i contenen els tòpics característics de la novel·la negra: amor, odi, desamor, assassinats, realisme, pessimisme. Estic elaborant una sèrie de novel·la negra, que en català encara no s’ha fet. Un altre element comú de les novel·les que he escrit és que el context en què es desenvolupen els esdeveniments és un context realista: m’inspir en les notícies de Mallorca que es poden llegir a la premsa diàriament.

– Què en pensa de la situació de la novel·la negra en català?
– Pens que el gènere no està consolidat. No hi ha gaires publicacions de novel·la negra. No existeix una sèrie de novel·la negra en català però he constatat que a Catalunya se’n llegeix molta.

– Hi ha un cert element de crítica a la societat mallorquina seves novel·les?
– Sí, en concret a Mort a Madrid, hi ha una crítica al model turístic balear, i, sobretot, al «tot inclòs» ja que s’està promocionant per Internet venir a Mallorca un cap de setmana per només cent euros.

– Quins escriptors l’han influït més?
– De jove vaig llegir La soledat del mànager de Vázquez Montalbán i em va marcar molt. Actualment llegeixo novel·la negra del suec Henning Mankel.

Enllaç de l’entrevista: www.diaridebalears.com/segona.shtml?2838+8+163725

Deja un comentario

Archivado bajo entrevista

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s